LGS Nedir?
LGS, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen ve Merkezi Sınavla öğrenci alacak fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik anadolu liselerinin anadolu teknik programları ve özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumlarına öğrenci seçmek amacıyla yapılan, 8’inci sınıf öğretim programları esas alınarak düzenlenen ve çoktan seçmeli 90 sorudan oluşan sınavdır. Günümüzde MEB tarafından “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav” şeklinde isimlendirilmektedir. LGS, TEOG sınavının yerine geçmiştir ve PISA, TIMSS soruları esas alınarak beceri temelli mantık muhakeme yeteneğini ölçen sorulardan oluşmaktadır. Aynı gün içinde iki oturum halinde uygulana LGS’ye girmek zorunlu değildir.
LGS Açılımı Nedir?
LGS’nin açılımı Liselere Geçiş Sistemi şeklindedir ve ilk kez 2017-2018 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanmıştır.
LGS’nin Amacı Nedir?
LGS, Merkezi Sınavla öğrenci alacak fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik anadolu liselerinin anadolu teknik programları ve özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumlarına öğrenci seçmek amacıyla yapılmaktadır.
LGS Başvurusu Nasıl Yapılır?
LGS başvurusu Bakanlık tarafından yapılmaktadır ve ücretsizdir. Merkezi Sınav başvurusu Bakanlık tarafından yapılan resmi, özel ve imam hatip ortaokullarının 8. sınıfında öğrenim gören öğrenciler, Merkezi Sınav başvurularına dair bilgilere e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden ulaşabilmektedir. Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrencilerin başvuruları ise Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik veya Başkonsoloslukları üzerinden yapılmalıdır. Sınav başvurusu bakanlık tarafından yapılan adayların elektronik ortamdaki öğrenci bilgilerinde eksiklik olmamalıdır. Yurt dışından başvuru yapan öğrencilerin de başvuru belgelerinde eksiklik olmaması gerekmektedir. Sınav başvuruları Bakanlık tarafından yapılan öğrencilerin, sınava katılma zorunluluğu yoktur. LGS’ye girmeyen veya LGS’de başarılı olamayan öğrenciler okul puanlarıyla adreslerine en yakın okullar arasında tercih yapabilmektedir.
LGS’ye Kimler Girebilir?
LGS’ye 8. sınıf öğrencileri girmektedir.
LGS Sınavı Kaç Dakikadır?
LGS birinci oturum 75 dakika, ikinci oturum ise 80 dakikadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinden muaf olan öğrencilerin birinci oturumdaki toplam süresi ise 60 dakikadır. Sınavın başlamasından itibaren ilk 15 dakika içinde sınav binasına gelen ve bina sınav komisyonunca sınava girmesi uygun görülen öğrenciler sınava katılabilmektedir fakat bu öğrencilere ek süre verilmemektedir. İlk 15 dakikadan sonra gelen öğrenciler ise sınava alınmamaktadır. Öğrencilerin LGS’nin ilk 30 dakikası ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan çıkmaları ise yasaktır.
LGS’de Hangi Dersler Vardır?
LGS’de yer alan dersler aşağıda listelenmiştir.
Birinci oturum sözel alan dersleri aşağıda listelenmiştir.
Türkçe
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Yabancı Dil
İkinci oturum sayısal alan dersleri aşağıda listelenmiştir.
Matematik
Fen Bilimleri
LGS Puanı Nasıl Hesaplanır?
LGS puanı hesaplanırken adayların sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenmektedir. Her öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanmaktadır. İlgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile alt testlerin ortalaması elde edilmektedir. İlgili alt testin ortalaması, ham puanları ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak da alt testlerin standart sapması oluşturulmaktadır. Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı, o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50’ye, standart sapmasını 10’a getiren bir dönüştürme işlemi uygulanmaktadır. Her alt test için hesaplanan standart puanlar, katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunmaktadır. 2 oturumdan herhangi birine katılmayan veya herhangi bir oturumda sınavı iptal edilen öğrencilerin puanı hesaplanmamaktadır.
LGS’de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?
LGS’de 3 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.