Portal Giriş          Ön Kayıt   

AYT Hazırlık

AYT Nedir?

AYT, lise (12.sınıf) öğrencilerinin ya da lise mezunu olan kişilerin üniversiteye gitmeye hak kazanabilmek için girmeleri gereken YKS’nin (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) 2. oturumu olan Alan Yeterlilik Testleridir. Adaylardan hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri çözmeleri beklenmektedir ve üniversitede 4 yıllık bir bölüm okumak isteyen tüm adayların girmeleri gereken sınavdır. AYT, üniversiteye girme hayali kuran tüm öğrenciler için oldukça önemlidir.

AYT Açılımı Nedir?

AYT’nin açılımı Alan Yeterlilik Testleridir. 3 oturumlu bir sınav olan YKS’nin ikinci oturumu olan AYT, 12 Ekim 2017 tarihinden bu yana AYT olarak adlandırılmaktadır. YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) öncesi benzer adlı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) şeklinde iki sınavdan oluşmaktadır. 2018 yılından bu yana uygulanmakta olan AYT, LYS’nin yerini almıştır.

AYT’ye Kimler Girebilir?

AYT’ye (Alan Yeterlilik Testleri) girebilecek olan kişiler aşağıda listelenmiştir.

Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan adaylar
Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunan adaylar
Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olan adaylar
Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlamış olup durumları diğer şartlara uyan adaylar
Durumları sınav şartlardan herhangi birine uygun olan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da sınava başvurabilmektedir ve yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce T.C. uyruğuna geçmeleri durumunda yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmektedir.
Doğumla Türk vatandaşı olan ve çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler, 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olan adaylar da sınava başvurabilmektedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu adaylar ve Bulgaristan’dan göç yoluyla gelmiş Türk soylu adaylar da AYT’ye girebilmektedir.
Üniversite mezunu olan adaylar da AYT’ye girebilmektedir.
AYT Sınavı Kaç Dakikadır?
AYT’de sorulan soruları çözmek için adaylara verilen süre 180 dakikadır. AYT’ye giren adayların sınavın ilk 135 dakikası ve son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri yasaktır. Belirlenen süreye ek olarak adayların sınav esnasında salondan kısa süreli çıkıp geri dönmelerine de izin verilmemektedir.

AYT’de Hangi Dersler Vardır?

AYT’ye giren adaylara birçok dersten soru sorulmaktadır. AYT’ye giren adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü (puan türlerinin tamamının hesaplanmasını isteyenler bütün soruları çözmelidir.) için gereken testleri çözmelidir. AYT’de adayların karşısına çıkan dersler aşağıda listelenmiştir.

Türk Dili ve Edebiyatı
Sosyal Bilimler-1
Sosyal Bilimler-2
Matematik
Fen Bilimleri

AYT Puanı Nasıl Hesaplanır?

AYT puanı, her aday için en fazla dört farklı türde hesaplanmaktadır. Hesaplanan dört puan türü ise: SAY (sayısal), EA (eşit ağırlık), SÖZ (sözel) ve eğer aday yabancı dil testine girmişse Dil puanıdır. AYT puanını hesaplarken dikkat edilmesi gereken ilk kıstas TYT baraj puanının geçilmiş olmasıdır. TYT puanı bulunmayan veya TYT puanı belirlenen barajın altında olan adayların AYT puanı hesaplanmamaktadır.

AYT’de adayların karşısına çıkan branşların katsayıları farklılık göstermektedir. Branşların katsayıları aşağıda listelenmiştir.

Sayısal: Matematik 3; Fizik 2,85; Kimya 3,07; Biyoloji 3,07
Eşit Ağırlık: Matematik 3; Edebiyat 3; Tarih-1 2,8; Coğrafya-1 3,33
Sözel: Edebiyat 3; Tarih-1 2,8; Coğrafya-1 3,33; Tarih-2 2,91; Coğrafya-2 2,91; Felsefe 3, Din Kültürü 3,33
Dil: Her net 3 puan ile çarpılarak AYT puanları hesaplanır.
ÖSYM’nin kılavuzunda yer alan bilgiye göre “SAY, SÖZ, EA, DİL puanları A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek oluşturulmaktadır”. YKS yerleştirme puanı ÖSYM tarafından verilen 100 taban puan ve OBP puanın 0,6 ile çarpımını toplayarak oluşturulmaktadır.

AYT’de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

AYT’de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

AYT Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

AYT puanının hesaplanabilmesi için sınava giren adayların ilgili testlerden en azından birinden 0,5 ham puan almış olmaları beklenmektedir.

AYT Puan Türleri Nedir?

AYT’de sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil olmak üzere 4 farklı puan türü bulunmaktadır. Bu puan türlerinin yüzdelik ağırlıkları aşağıda listelenmiştir.

Sayısal puanının test ağırlıkları:

Matematik: %30
Fizik: %10
Kimya: %10
Biyoloji: %10
Sözel puanının test ağırlıkları, Türk Dili ve Edebiyat Sosyal Bilimler – 1

Türk Dili ve Edebiyatı: %18
Tarih-1: %7
Coğrafya-1 %5
Sosyal Bilimler – 2

Tarih-2: %8
Coğrafya-2: %8
Felsefe Grubu: %9
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: %5
Eşit puanının test ağırlık ağırlığı:

Türk Dili ve Edebiyatı: %18
Tarih-1: %7
Coğrafya-1 %5
Matematik: %30
Dil puanının test ağırlığı:

Yabancı Dil: %60

AYT ve TYT Arasındaki Farklar Nedir?

AYT ve TYT arasındaki farklar aşağıda listelenmiştir.

AYT (Alan Yeterlilik Testi) öğrencilerin kendi alanlarında sahip oldukları başarıları ölçerken TYT (Temel Yeterlilik Testi), öğrencilerin sahip oldukları temel yeterlilikleri ölçmektedir
AYT’de 40 matematik, 40 Türkçe, 40 fen bilimleri ve 40 sosyal bilimler sorusu sorulmaktadır. TYT’de ise 40 matematik, 40 Türkçe, 20 fen bilimleri ve 20 sosyal bilimler sorusu sorulmaktadır.
AYT’de toplam 160 soru sorulmaktadır. TYT’de ise toplam 120 soru sorulmakta,
AYT’de 180 dakika süre verilmektedir. TYT’de ise135 dakika süre verilmektedir.
Üniversite sınav sonucuna AYT puanının %60’ı, TYT puanının ise %40’ı etki etmektedir.
TYT’den alınan puan ile sadece 2 yıllık eğitim veriler bölümler tercih edilebilirken AYT puanı ile 4 yıl eğitim veren bölümler de tercih edilebilmektedir.
TYT üniversiteye giden tüm öğrencilerin girmesinin zorunlu olduğu bir sınavdır. AYT ise zorunlu değildir.
AYT baraj puanı 180 iken TYT baraj puanı ise 150’dir.
TYT YKS’nin 1. oturumu, AYT ise 2. oturumudur.
TYT’de başarıyı belirleyen en önemli dersler Türkçe ve matematiktir. AYT’de ise adaylar, kendi bölümlerine dahil olan soruları çözmekle yükümlüdür.
TYT’ye tüm öğrenciler girebilmektedir fakat AYT’ye sadece TYT barajını geçmiş olan öğrenciler girebilmektedir.

AYT Sınavına Girmek Zorunlu mu?

AYT Sınavına girmek zorunlu değildir. AYT, üniversitede 4 yıllık bölümlere gitmek isteyen öğrencilerin girmesi gereken sınavdır. AYT’ye girmeyen öğrenciler, TYT puanları ile sadece 2 yıllık bölümlere girebilmektedir.